Φιλοσοφία – Θεωρία Βελονισμού

Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική θεωρεί πως το σώμα διατρέχεται από κανάλια ροής ενέργειας (μεσημβρινοί) μέσω των οποίων κυκλοφορεί η ενέργεια. Η κατάσταση υγείας του οργανισμού προϋποθέτει την ομαλή και απρόσκοπτη ροή της ενέργειας κατά ορισμένο τρόπο που καθορίζεται από την ισορροπία του ενεργειακού διπόλου Yin-Yang. (πολικότητα ενεργειακή). Όταν η κατάσταση ισορροπίας και ροής της ενέργειας διαταραχθεί τότε ο οργανισμός χάνει την υγεία του και μεταβαίνει στην ασθένεια.

Επομένως δεν μπορεί να υπάρξει νόσος αν δεν έχει προϋπάρξει μια διαταραχή της ενεργειακής ισορροπίας στον ίδιο τον οργανισμό. Π.χ αρκετοί θα έρθουν σε επαφή με έναν ασθενή που έχει ίωση, αλλά δεν θα «κολλήσουν» όλοι. Εμπύρετα, αλλεργίες, ορθοπεδικά προβλήματα και πολλά άλλα συμβαίνουν σε άτομα που είναι ήδη εξασθενισμέναλόγω ψυχοσωματικής καταπόνησης, έλλειψης φυσικής άσκησης, κακής διατροφής, άγχους κ.τλ

Μπορούμε να επηρεάσουμε τη ροή και την κατανομή της ενέργειας στους μεσημβρινούς μέσω διέγερσης κάποιων επιφανειακών σημείων του σώματος που καλούμε σημεία Βελονισμού. Η διέγερση γίνεται με την ένθεση βελονών στα σημεία αυτά. Ουσιαστικά λοιπόν ο Βελονισμός δίνει μια βοήθεια στον οργανισμό να ανασυντάξει και να διατάξει καλύτερα τις δυνάμεις του ώστε να οδηγηθεί σε αυτοθεραπεία και υγεία. Έτσι ο Βελονισμός αποτελεί μια ρυθμιστική θεραπεία που επαναφέρει την ενεργειακή ισορροπία και την εσωτερική αρμονία θωρακίζοντας τον οργανισμό.

Σύγχρονες μελέτες της Δυτικής Ιατρικής πάνω στους μηχανισμούς δράσης του Βελονισμού έχουν μέχρι σήμερα αποδείξει την ευεργετική επίδραση του Βελονισμού σε ορμονολογικό, ανοσολογικό-ενδοκρινικό, νευρικό-αναλγητικό, κυκλοφορικό επίπεδο με συγκεκριμένες μετρήσεις σε εργαστηριακούς και απεικονιστικούς ελέγχους.

Φιλοσοφία – Θεωρία Βελονισμού
Κύλιση προς τα επάνω