Ιστορικά Στοιχεία Βελονισμού

Ο Βελονισμός είναι το μακροβιότερο ιατρικό σύστημα θεραπευτικής επεμβατικής τεχνικής που γνωρίζουμε. Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ του 3000 και 2500πΧ, στη περιοχή του Κίτρινου Ποταμού, αναπτύχθηκε ένας σπουδαίος πολιτισμός που παρήγαγε μεγάλες ανακαλύψεις σε επιστήμες και τέχνες. Την περίοδο αυτή, ανάμεσα στα άλλα επιτεύγματα, η ιατρική επιστήμη γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη που ταυτίζεται με τη διακυβέρνηση της Κίνας από τον Αυτοκράτορα Σεν Νούνγκ (2700πΧ).

Σε αυτόν αποδίδεται η καλλιέργεια φυτών, η χρήση αγροτικών εργαλείων, η συγγραφή βοτανολογίου με περισσότερα από 100 θεραπευτικά βότανα και η τεχνική του βελονισμού. Στην ίδια ιστορική περίοδο (2698-2599 πΧ) ο Χοάνγκ Τι (Κίτρινος Αυτοκράτορας) θρυλείται ότι έγραψε ένα μεγάλο ιατρικό έργο που ονομάζεται Νει Κίνγκ (βιβλίο Ιατρικής). Αν οι απόψεις αυτές των Σινολόγων ιστορικών γίνουν δεκτές, το έργο αυτό πρέπει να είναι το αρχαιότερο γνωστό ιατρικό βιβλίο Εσωτερικής παθολογίας στον κόσμο. (ClassicofInternalMedicine).

Η καταγωγή του όμως, ανάγεται στην προϊστορία όπως αποδεικνύεται από ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών στη Ν. Κορέα. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν αιχμηρές πέτρες με τις οποίες τρυπούσαν το δέρμα. Στη συνέχεια οι πέτρες αντικαταστάθηκαν με βελόνες από κόκαλο, και όταν ανακαλύφθηκε το μέταλλο, οι βελόνες φτιάχνονταν από ασήμι και χρυσό.

Επομένως πρόκειται για θεραπευτικό σύστημα με ιστορία τουλάχιστον 5 χιλιάδων ετών.

Ιστορικά Στοιχεία Βελονισμού
Κύλιση προς τα επάνω