Κυτταρίτιδα και Βελονισμός

Ο όρος  “κυτταρίτιδα” σημαίνει φλεγμονή των κυττάρων του υποδορίου ιστού του δέρματος, δηλαδή του στρώματος που βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα. Στην πραγματικότητα ο όρος είναι αδόκιμος για την κατάσταση που αναφερόμαστε δηλαδή την όψη «φλοιού πορτοκαλιού» του δέρματος που συνηθέστερα συναντάμε στην περιοχή των γλουτών και μηρών. Αυτό γιατί δεν υπάρχει φλεγμονή, αλλά κατακράτηση και στάση υγρών τοπικά σε συνδυασμό με χαλάρωση του συνδετικού-υποστηρικτικού ιστού του υποδορίου που συγκρατεί και σχηματοποιεί το δέρμα.

Κοινός παρονομαστής στα παραπάνω είναι η μειωμένη αιμάτωση και ο μειωμένος κυτταρικός μεταβολισμός τοπικά. Δεν πρόκειται ουσιαστικά για νόσο ή γενικότερο πρόβλημα υγείας αλλά για μια κατάσταση τοπικής ενεργειακής διαταραχής. Συναντάται σχεδόν αποκλειστικά σε γυναίκες λόγω της ιδιαίτερης δομικής σύστασης της περιοχής από ευμεγέθη λιποκύτταρα και παχύτερο υποδόριο ιστό που καθορίζεται από τις γυναικείες ορμόνες. Γι αυτό και συχνά εντοπίζεται ακόμα και σε γυναίκες με ιδανικό σωματικό βάρος. Ως αντιμετώπιση προτείνεται η διαιτητική αποφυγή  των υδατανθράκων (ψωμί, μακαρόνια, ρύζι) και ιδιαίτερα των κατεργασμένων όπως λευκή ζάχαρη και λευκά άλευρα. Η καθημερινή αεροβική άσκηση για 30 λεπτά και η ρύθμιση του σωματικού βάρους είναι απαραίτητα. Τοπικό μασάζ με ελαφρώς θερμό λάδι σώματος βοηθά επίσης.

Ο Ιατρικός-Αισθητικός Βελονισμός έχει αποδείξει την αξία του στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας βελτιώνοντας την αιμάτωση και τον μεταβολισμό της περιοχής με το να διορθώνει την ενεργειακή ανισορροπία του σώματος που εκφράζεται τοπικά. 8-10 συνεδρίες βελονισμού αποφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα μέσα σε 2-3 εβδομάδες.

Κυτταρίτιδα και Βελονισμός
Κύλιση προς τα επάνω